21 augusti 2013

Blue Jasmine

Jag har aldrig riktigt förstått Woody Allens storhet. Jag tycker mest han filmer är konstiga, märkliga och liksom lite ofärdiga. Visst, jag gillar ju action, häftiga scener och effekter, storslagen musik och fantasifulla miljöer. Men jag gillar ju romantiska komedier, äventyr och det där lite snälla också. Jag såg "Midnatt i Paris" som han gjorde 2011, och den fick omdömet Onsdagsfilm. Den var helt ok och jag såg hela filmen till slutet. Kanske har jag blivit såpass vuxen att jag äntligen fattar!

Det här lät som en bra film. Så här skriver SF på sin hemsida:
"I Blue Jasmine spelar Cate Blanchett överklassfrun Jasmine som får se sin sociala prestige, Chaneldräkterna och sitt lyxliv förintas när hennes man Hal (Alec Baldwin) avslöjas som storbedragare i både affärer och kärlek. Totalt utblottad flyr hon New York och flyttar in hos sin hårt arbetande syster Ginger (Sally Hawkins) i San Francisco. Det blir en enorm kulturkrock, men också en möjlighet för de två systrarna att ta itu med sina respektive problem." Även trailern verkade lovande så jag såg riktigt fram emot den här bion.

Men icke....... jag satt där som en fågelholk på slutet och fattade nada. Vad var poängen? Eller är det poängen, att man får se en glimt av någons (skruvade) liv, utan varken början eller slut. Nä tack! Nu ser jag fram emot Percy Jackson: Monsterhavet, hoppas jag kommer iväg på den nästa vecka!
Det enda positiva jag har att säga är att Cate Blanchett spelar strålande och att filmen bara är 1 timme och 39 minuter,  tyvärr får filmen ändå bara betyget måndagsfilm.

Blue Jasmin

17 augusti 2013

Hokus Pokus Alfons Åberg

Äntligen en långfilm med Alfon Åberg! Jag som är uppväxt med Gunilla Bergströms påhittiga lilla kille var väldigt nyfiken. Filmen är gjord så man känner igen sig i böckerna. Det är mjukt tecknat och färgsatt. Det är inte som Disney, Pixar och Dreamworks dataanimerade filmer. Musiken i filmen är toppen, speciellt titelspåret "Inte stor nog" av Timbuktu. Den är kanon! I filmen pratar ju figurerna men man får tänka det som en långfilm, och inte som ett längre avsnitt där Björn Gustafson läste. Alfons röst göra av Marcus Engdahl och Alfons pappa görs av Gustaf Hammarsten, som gör en jättebra tolkning, klockren!

Filmen handlar om Alfons som snart ska fylla 7 år. Han önskar sig en hund i present, men det ser inte ljust ut. Han försöker tjäna ihop till en hund själv, han önskar och ber t.o.m. sin nya vän Trollkarlen att trolla fram en, men det går inte så bra. Filmen handlar också om rätt och fel, och vad ens handlande kan få för konsekvenser. Det blir lite lagom otäckt i hjärtat vid några tillfällen, när Alfons gör fel, men han måste till slut ordna upp det han ställt till med.

Det är en toppenfilm! Min 4-åring hade lite svårt att sitta still hela filmen, den är 1 timme och 12 minuter. Men han var intresserad och glad. Jag trodde att 10-åringen skulle vara lite för stor, men hon gillade den också. Fast jag skulle nog tro att målgruppen är kring 5-9 år..... Men det var härlig humor och även vi vuxna skrattade ibland. Jag rekommenderar alla som läst böckerna om Alfons när de var barn, att gå iväg och kolla på den här filmen! Och att barn idag får se den här sortens film, som känns väldigt äkta och långt från Nikelodeon och Cartoon Network. Jag ger den betyget lördagsfilm och ett extra plus för musiken!

Hokus Pokus, Alfons Åberg

Alfons Trailer

14 augusti 2013

Now you see me

Lite oväntat blev det bio ikväll, en kompis tipsade om den här filmen. Den handlar om 4 magiker som blir utvalda. de sätter upp en spektakulär show där de rånar en bank på ett fantastiskt sätt. Bytet sprids i publiken. FBI och Interpol samarbetar för att knäcka ligan. För att ta reda på hur och varför.

Filmen är fullspäckade med kända skådespelare, Mark Ruffalo och Melanie Laurent spelar poliserna som jagar magikerna Isla Fisher, Dave Franco, Jesse Eisenberg och Woody Harrelson. Morgan Freeman storspelar som vanligt, medans Michael Caine gör en aningen slätstruken roll.

Filmen är storslagen, musiken kanon och effekterna maffig. Det är atcion genom hela filmen, som är nästan 2 timmar lång. En av killarna bakom storyn ligger även bakom Batman-filmerna, och det är samma hänförda känsla jag går ut med från den här filmen. Den är genialiskoch otroligt välgjord. Förutom att jag vill se den igen, för att den var så bra, så måste jag se den igen för att.... man ser en massa nya saker 2:a gången. Du förstår vad jag menar när du ser den :-) Hoppas det kommer en uppföljare, det vore häftigt!

Jag ger den alltså betyget lördagsfilm Plus!! Gå och se den!!

Now you see me

1 augusti 2013

Man of Steel

Nu verkar det inne att ta en gammal filmhjälte och berätta om historien från början, istället för att göra ännu en uppföljare. Den gamla "superman"-rullen från 1978, skulle det finnas nått kvar av den 35 år senare. Ja det tycker jag absolut! Själva grundstoryn är ju densamma, och jag blev glatt överaskad när General Zod (Michael Shannon) dök upp. Filmen är snyggt gjord, har bra skådespelare och är sådär härligt feelgood-aktig. Möjligtvis är slutet lite för långt, det är ingen helt på uppgörelsen. Är också glad att jag inte såg den i 3D, för då hade jag blivit åksjuk, filmen är väldigt snabb.

Storyn då? Jo, ett par (spelas av Russel Crowe och Ayelet Zurer) skickar iväg sin nyfödde son från en planet som är dödsdömd. Samtidigt skickas ett gäng skurkar iväg till ett svart hål som straff. Pojken landar på jorden och tas om hand av ett barnlöst par (spelas av Kevin Costner och Diane Lane) Naturligtvis letar skurkarna rätt på Clark Kent (Henry Cavill) för att hämnas. Samtidigt har han reporten Lois Lane (Amy Adams) i hälarna. Liksom i originalfilmen har Lana Lang (Jardin Gould) en liten roll i filmen. Karaktären Perry White spelas av Laurence Fishburne.

Jag gillade filmen skarpt. Det är mycket action, häftiga effekter och ljud. Det är spännande och väldigt overkligt, men det ska liksom vara det! Jag ger den betyget Lördagsfilm!

Man of Steel