27 oktober 2014

Love, Rosie

Det här var en lite konstig titel tycker jag. Är den en fråga eller ett konstaterande? Eller kanske en uppmaning? Det blir jag inte riktigt klok på, men det spelar ingen roll. Bokens titel "Where Rainbows end" passar betydligt bättre, den är för övrigt skriven av Cecilia Ahern som också skrev "P.S I love you". Det här är en film som utspelar sig i England och handlar om bästa kompisarna Rosie och Alex. De växer upp i husen snett mittemot varandra och har hållit ihop jämt. Efter skolan har de bestämt att det ska flytta till Boston och plugga, men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Det känns som att de har ödet emot sig, men egentligen handlar det nog om att prata med varandra, på riktigt. Att inte ta för givet att den andra vet var man menar eller vill. Utan att man helt enkelt får säga det, klart och tydligt till varandra.

Det känns som en ungdomsfilm, visst åkte skämskudden fram ibland, men det var en rar och gullig film. Lily Collins (Phil Collins dotter) gör en helt ok rollprestation som Rosie. Dock verkar tiden inte sätta sina spår i hennes karaktär, tycker hon ser lika dan ut när hon är 18 som 30... Samma gäller Sam Claflin. Jag satt länge och tänkte att han spelade Marcus Brewer i "Om en pojke" men det var inte han utan Nicholas Hoult. Däremot tycker jag att Claflin har endel drag av Hugh Grant, men det kanske är för att de är så brittiska....

En underbar karaktär i filmen är Rosies pappa Dennis, spelad av Lorcan Cranitch. Filmen är 1 timma och 40 minuter lång, och det går i ett nafs. Den är snabb och snygg. Härliga vyer och bra musik är det också. Den lever upp till mina förväntningar,  men kanske inte riktigt "vuxen". Jag ger den betyget torsdagsfilm.

Love, Rosie

Love, Rosie Imdb

21 oktober 2014

Chef

Har precis sett förhandsvisningen av filmen Chef. Den har premiär den 31 oktober, så väntan är inte alltför lång. Det här är en riktigt trevlig film, inte bara för matnördar. Det är en hel del "matporr" i den. Otroligt välfilmat och verkligen lockande. Musiken är också en stor del av filmen, för att bygga upp den rätta stämningen och känslan. Bitvis känns filmen mer som en dokumentär, men ändå inte. Det är en fantastisk resa vi får följa med på.

Filmen handlar om den firade chefskocken Carl Casper. Han vill utvecklas och komponera nya smaksensationer, men hålls tillbaka av restaurangägaren som vill köra på säkra kort. Efter svidande kritik från den kända matkritikerna vill Carl visa vad han går för, men det blir inte som han tänkt sig. Istället för att få servera sin nya meny får han sparken. Arbetslös, i en lägenhet efterson exfrun bor i huset  med sonen han försakat alltför länge, måste han hitta ett sätt att få tillbaka glädjen och kunna försörja sig. Filmen tar också upp sociala medier, hur fort de sprida och hur de kan hjälpa och stjälpa. Carl har absolut ingen koll på twitter, men får god hjälp av sonen Percy.

Filmen måste vara en riktig ego-boost för Jon Favreau som har skrivit manus, regiserar och spelar huvudrollen! Strålande. Det dyker upp en rad kända skådespelare i filmen, Dustin Hoffman, Scarlett Johansson, Sofia Vergara, Oliver Platt och Robert Downey Jr. John Leguizamo gör den amerikanska rösten åt Sid i "Ice Age"-  filmerna och Bobby Cannavale har medverkat i ett otal filmer och tv-serier.

Filmen är nästan 2 timmar lång, men det känns absolut inte långt. Man ska inte gå och se filmen hungrig! Då är den förmodligen en pina. Lite roligt är att de faktiskt dyker upp platser och verkliga människor i filmen. Bland annat stannar de till vid Franklin BBQ i Texas. Där möter självaste Aron Franklin upp, galet roligt! Gary Clark Jr, spelar några låtar och bidrar med ett härligt sound i natten. Det är en härlig Feelgood-film (om man inte är hungrig) som jag ger betyget fredagsfilm.
Se den!!

Chef
Imdb Chef

2 oktober 2014

The Maze Runner

Ett gäng ungdomar, en kille och en tjej som slåss mot andra, en konstig, obekant hotfull värld, jo tack, vi kan det här nu! Efter "Hunger Games" och "Divergent" så känns det som att ännu en film i det här facket är onödig. Kollar man på kritikerna så är vissa nästan lyriska medans andra är aningen mer måttfull, minst sagt. Själv är jag lite mittemellan. Det är otroligt häftigt gjord. Betydligt med spännande och otäck än någon av de andra filmerna. Stundtals sitter jag och kisar mellan fingrarna för att slippa se hemskheterna.

Så vad handlar den om? Jo, en kille vaknar upp i en hiss som i hög hastighet åker uppåt. Väl uppe tas han emot av ett gäng killar som alla kommit dit på samma sätt. Det har inga minnen kvar, vet inte ens sitt eget namn, men just det kommer tillbaka efter några dagar. Här finns en värld med egna regler, rutiner och ledare. Man har hittat ett sätt att leva men världen är omgiven av en hög mur. Det visar sig att de är i mitten av en labyrint. Varje dag öppnas porten till labyrinten och några utvalda ger sig iväg för att utforska den. På kvällen stängs porten och då gäller det att hinna tillbaka för annars... På nätterna förändras labyrinten och det hörs hemska ljud därifrån, av vad vet man inte riktigt. Ingen har någonsin överlevt en natt ute i Labyrinten.

Huvudrollsinnehavaren Dylan O´Brien har jag inte alls sett tidigare, inge heller nu utmärker han sig så extremt utan gör väl en ok insats. Den kvinnliga huvudrollen gör av Kaya Scodelario, också hon ganska ny och okänd för mej. Skådespelaren Thomas Brodie-Sangster som gör rollen "Newt", känner jag mest igen från underbara "Love Actually" där han spelar Sam. Han gör också rösten till Ferb i "Phineas and Ferb" samt Jojen Reed i "Game of Thrones". Gally spelas av Will Poulter, även han gör en bra rollprestation. Honom känner jag igen från "Familjetrippen" som var riktigt bra. Det största namnet i filmen är nog ändå Patricia Clarkson som medverkat i massor av filmer, bland annat "Shutter Island", "Den gröna milen", Easy A" och "Kärlek på menyn".

Frågorna är många. Hur kom de dit? Vem har skickat dit dem? Vilka är de? och framför allt, hur kommer man ut. Filmen är storslagen, men jag tycker inte den kommer upp i samma klass som Divergent. Dit har den en bra bit kvar. Här är det mer action som gäller. Den är rätt lång 2 timmar och 24 minuter, och det är inte några transportsträckor här inte! Full rulle och spänning ända in i kaklet. Men jag ger den inte mer än betyget torsdagsfilm ändå, får se om det blir bättre i nästa film. För det är såklart en uppföljare på gång, närmare bestämt i september nästa år. Om man söker efter boken, som är skriven av James Dashner så finner man att den kom redan 2009, två år före "Divergent, men att de också, precis som Veronica Rohts böcker är en trilogi.

The Maze Runner