19 januari 2015

Kingsman: The secret service

Årets första förhandsvisning, och jag gick med maken på den! Kul. Jag hade rätt höga förväntningar på filmen, trailern lovade mycket, och det mesta infriades. Den brittiske regissören Matthew Vaughn har tidigare gjort Kick-Ass, X-Men: First class, och Stardust. Det här blev lite som en blandning av dem. Mycket action, häftiga prylar,  helt ok manus.

Filmen handlar alltså om ett hemliga sällskap bestående av agenter eller moderna riddare som de kanske hellre vill liknas vid. En plats vid bordet har blivit ledig och agenterna ska hitta rekryter som tränas för platsen som Lancelot. Colin Firth spelar Harry Heart/ Galahad som värvar "Eggsy" Taron Egerton, mycket bra, till sin rekryt. Det är verkligen kul att se den annars lätt fumlige, ordentliga och väldigt rekorderliga Firth som superagent, verkligen med rätt att döda. Det är några scener som är i råaste laget, bland annat i inledningen. Maken trodde att det skulle vara för mycket för mej, men det blev liksom så väldigt overklig att jag inte tog åt mig.

Den uppmärksamme ser att professor Arnold, som blivit kidnappad i början spelas av ingen mindre än Mark Hamill, d.v.s. Luke Skywalker!!!! Chefen för Kingsman, Arthur, spelas av Mickael Caine, som klippt och skuren för rollen. Den väldigt sympatiske träningsledaren Merlin görs av Mark Strong (Tinker, Tailor, Soldier, Spy). Naturligtvis finns det en skurk också, Valentine, en man med storhetsvansinne spelad av en läspande Samuel L. Jackson. Jag sitter och retar mej lite på att han är så lik Skurt, den där handdockan på Tv3. Skurken måste ju ha en side-kick och det är Gazelle spelad av Sofia Boutella. Hon buden på en del otäcka och råa fighter, men spelar sin roll helt ok. Väldigt roligt och oväntat dyker det upp en svensk skådespelerska, Hanna Alström. Hon spelar svenska prinsessa och pratar en hel del på svenska. Hon har tidigare varit med i allt möjligt från Skilda världar och Skärgårdsdoktorn, till Äkta människor och Mig äger ingen.

Filmen är som en blandning av Kill Bill och James Bond med lite sjuk humor. Ibland går det lite överstyr, det blir för mycket, och slutscenen var mest töntig, de hade vunnit på att klippa filmen aningen tidigare. Det finns en scen där jag först blir lite förfärad men sedan går det så långt och blir på gränsen till fånigt. Men man bjuds på bra action, rätt skön musik och en riktigt snygg inledning. Filmen är drygt 2 timmar lång och fyller ut tiden väl. Jag ger den betyget lördagsbio -minus,  för att den var onödigt rå ibland.

Kingsman: Secret service

Kingsman

8 januari 2015

Exodus: Gods and Kings

Nu är den här, Ridley Scotts nya storfilm. Och min förväntningar var höga. Hade hört att den skulle vara rå och blodig, en hel del slagsmål och fighter. Visserligen klarar jag mig fint utan dem, men filmen levde inte alls upp till mina förväntningar. Det kanske är medvetet att skådespelarna gör filmen, och inte effekterna. Men jag trodde det skulle bli mer storslaget, mer mäktigt och maffigt. Historien är ju som bekant att Moses och Ramses växer upp som bröder, men är kusiner. Fast egentligen är inte Moses alls den han tror han är. Han tvingas i exil och träffar Gud. Gud leder honom tillbaka för att befria sitt folk. Kanske är det, det att jag inte känner den där avskyn mot Egypterna, eller att jag håller på Hebréerna fullt ut, men jag fångas inte av filmen.

Christian Bale spelar Moses och gör det riktigt strålande, även Joel Edgerton som spelar Ramses är suverän. John Turturro gestaltar Farao mycket bra. Kul att se honom i en helt annan roll än i Transformers. Ben Kingsley gör en rätt liten roll och är väl helt ok. Men Sigourney Weaver går nästan omärkt förbi. Superkul var det att se Dar Salim som Khyan, det tog ett tag att komma på för han var ju på helt fel ställe men det är han som spelar Bo Skytte i den danska serien "Dicte" som jag störtgillar. Han spelar även i "Bron" och "Borgen" men de har jag inte sett, inte heller "Game of Thrones" där han gör Qotho.

Jag hade väntat mej mer storslagenhet, mer musik och framförallt mer häftiga effekter, nu blev det lite som "Var det allt..." Den här filmen kommer det nog inte att regna Oscars över direkt. Jag ger den betyget torsdagsfilm.  Filmen är 2 och en halv timme. Tiden går fort så egentligen är det väl ett bra betyg. Men Disneys version från 1998 Prinsen av Egypten är betydligt bättre film, men underbar musik och mer hjärta.

Exodus

Exodus