20 maj 2015

Pitch Perfect 2

Den här uppföljaren har sonen väntat på. Den första filmen har vi sett massor av gånger, han har t.o.m. en spotifylista med favoriterna som han sjunger både högt och träffsäkert. Dock är filmen på engelska, och läsa kan han ju inte. Jag frågade flera gången om han verkligen skulle orka sitta still och se en film där de bara pratar engelska. Jodå, bedyrade han säkert.
Jo tjena!!!
Det höll väl sisådär 45 minuter sedan lessnade han. Maken ringdes in till stan, men när han väl var framme var det sluttävling och upplösning på filmen. Otroligt spännande tyckte grabben då och satt kvar.

Så jag kanske inte hade min fulla koncentration på filmen den här gången. Det är alltså Acapella gruppen Barden Bellas som fortsätter framgångsrikt efter första filmen. Ända tills ett stort misstag när de uppträder för presidenten. De blir fråntagna sin planerade turné, får inte ha audition för nya medlemmar och är allmänt utskämda. Det enda sätt de kan ta sig tillbaka på är om de vinner världsmästerskapet i Acapella som är vart fjärde år. Deras största motståndare är den tyska gruppen Das Sound Maschine. En väldigt väl synkad och duktigt grupp under ledning av två otroligt osympatiska och otrevliga ledare.

Gänget är detsamma som i första filmen, Katey Sagal dyker upp som Katherine, en gammal "Bellas" och  mamma till Emily (Hailee Steinfeld) Fat Amy (Rebel Wilson) är lika vulgär som i första filmen. Becca (Anna Kendrick) är fortfarande ihop med Jesse (Skylar Astin) men börjar tänka mer på livet som väntar efter collage. Barden Bellas är ofokuserade och har tappat sitt sound. Ska de hitta tillbaka i tid till världsmästerskapet?

Jag tycker filmen var helt ok., den är knappt 2 timmar lång, har bra musik och är lättsam och glad. En trevlig feelgood-film en regnig dag. Den behöver absolut inte ses på bio. Jag ger den betyget torsdagsfilm.

Pitch Perfect 2 IMDb
Pitch Perfect 2

19 maj 2015

Spy

Har sett nya actionkomedin Spy på förhandsvisning.

Susan Cooper (Melissa McCarthy) jobbar på CIA. Hennes agent ute i fält, Bradley Fine (Jude Law) är stjärnan i teamet utåt. I själva verket är det Susan, med fenomenalt förarbete, otrolig fokus och multitasking som håller honom vid liv. Men jakten på skurken Raina (Rose Bryne) går fel och Fine blir dödad. Nu kliver Susan fram och ger sig ut i fält, både för att göra jobbet, men också för att hämnas Fine. Till sin hjälp har hon Nancy (Miranda Hart) Komiker Hart är väl det element som spelar över och gör filmen lite fånig. Agenten Rick Ford (Jason Statham) blir galen när han inte får uppdraget, han säger upp sig och kör solo. Allison Janney spelar CIA-chefen. Peter Serafinowicz gör rollen som den slemmige agenten Aldo och Bobby Cannavale spelar skurken De Luca. Björn Gustavsson (den yngre) medverkar också i filmen. Han spelar Anton en tafflig och mesig säkerhetsansvarig som Susan raskt sätter på plats. Ni som känner igen Morena Baccarin som spelar agenten Karen Walker, har säkert sett henne som Erica Flynn i Mentalist.

Melissa McCarthy spelar säkert och bra. Hon är behållningen av filmen. Konstigt nog är hennes namn först på 4:e plats på IMDb. Här är det girlpower, utan att för den skull vara en tjejfilm. Hade sett trailern innan, och det verkade ok. Men filmen var betydlig mer än ok. Det här är en actionfilm, men humor. Jag gillar att det är en kvinnlig hjälte, utan att för den skull vara mesig. Filmaffischerna och trailern framhäver att hon är stor och klumpig, saknar takt och stil, men så är inte fallet. Visst blir hon ganska motarbetad av sin chef när hon blir tilldelad sina alias, men hon är en duktig agent som inte fått sin licens i flingpaketet. Ett otal gånger räddar hon kollegor och även skurkar.

De har satt 15-års gräns på filmen, och det finns vissa scener som kanske inte är så trevliga för någon yngre. Regisörren och manusförfattaren Paul Feig har tidigare gjort "Bridesmaids" och "The Heat" men jag tycker den här är betydlig bättre än dem. Han jobbar med en ny Ghostbusters-film som beräknas bli klar 2016.  Men överlag är det en bra och spännande film, ganska precis 2 timmar lång och klart sevärd! 5 juni har filmen premiär och jag ger den betyget Fredagsfilm!

Spy IMDb
Spy

6 maj 2015

Child 44

När jag såg trailern för den här filmen tänkte jag direkt att jag ville läsa boken först. Ett bra drag visade det sig. Inte för att filmen var dålig eller inte levde upp till förväntningarna, men det blev en annan tvist på slutet, betydlig mer genialt än i filmen.

Daniel Espinosas film utspelar sig i Sovjet 1953, och huvudpersonen Leo Demidov (Tom Hardy) är en firad krigshjälte och officer. Men hans börjar tvivla på att han är med och bygger det perfekta samhället, när hans vän Alexei (Fares Fares) barn blir mördat, men allt mörkläggs och man säger att det var en tågolycka. Men Leo har börjat tvivla och det räcker för att han och hans fru Raisa (Noomi Rapace) ska bli angivna och arresterade. En tidigare underordnad Vasili (Joel Kinnaman), tar hans plats och gör till sin livsuppgift att göra livet surt för Leo. Han och Reisa blir ivägskickade till ett avlägset fabrikssamhälle där General Nesterov (Gary Oldman) styr. Han övertalas att börja nysta i de mördade barnens mörkläggning och finner hela 43 barn, som mist livet på samma makabra sätt.

Filmen story är ryslig, ännu värre med tanke på att de hänt på riktigt. Boken författare, Tom Rob Smith grundar boken på Andrej Tjikatilo, född i Ukraina 1936. Han dömdes till döden för 53 mord på kvinnor och barn och avrättades med nackskott 1994. Tyvärr lyckas inte skådespelarna göra boken rättvisa. Deras ryska accent kommer och går, ibland blir det nästan amerikanskt. Det kanske vore bättre att ha skippat den helt. Även uttryck och tonfall är amerikanska och rimmar lite illa med filmens tid och plats. Det är också en väldigt rå film, det är slagsmål, knivar, nackskott gärna mycket och visat i detalj. Men Noomi Rapace är lika vacker ändå, fastän hon borde fått tänderna utslagna flera gånger om.

Det är en riktigt otäck film. Miljöer är bra fångade. Men det är långt ifrån en feelgood, eller vanlig action film. Här är det drama, triller och svårmod. Den blev riktigt sågad i SVT Kultur som skriver att den floppade, på grund av att folk vill se superhjältefilmer och långkörande tv-produktioner som "Game of Thrones" och "House of cards". Jag håller inte riktigt med, men kan mycket väl förstå att man hellre väljer en fartfylld action med lyckligt slut, än en kall,  mörk psykopat-film om man måste välja. 2 timmar och 17 minuter höll den på. Den följde boken skapligt bra och det var inte mycket dötid. Helt ok alltså.  Jag ger den betyget torsdagsfilm.

Child-44

Child 44 IMDb