14 oktober 2015

Maze Runner: The Scorch Trials

Detta är uppföljaren och mittendelen i framtids-trillogin av James Dashner. Det var ganska precis ett år sedan jag såg första delen. Med facit i hand skulle jag nog ha kollat på den igen innan jag såg uppföljaren. Det var många saker jag glömt, storyn tar vid precis där 1:an slutade.

Vi får följa Thomas, Minho, Theresa, Newt, Frypan och Winston när de flytt från Labyrinten. Men det är svårt att veta vilka som är ens vänner och vilka som är fienden. Och sedan alla däremellan.... Zombieliknande otäcka varelser, som smittats av det dödliga giftet. Vid flera tillfällen kastas jag bakåt i biostolen, och vissa scener kollar jag mellan fingrarna.

Filmen är stundtal ganska rå, den är snabbt berättad och det är fullt drag hela tiden. Flera gånger tror jag att filmen är slut, men det blir såklart en redig cliffhanger som avslut. Filmen är bara 1 ½ timma, men det känns som helt ok. Det här är underhållning för stunden. Tur att det är 15 års gräns, den här vill jag inte att ungarna ska se....
Jag ger den betyget torsdagsfilm.

5 oktober 2015

Insidan ut

Senaste filmen från Pixar heter "Insidan ut". Den handlar om Jenny och hur hon påverkas av sina känslor. Känslorna Glädje, Vemod, Ilska, Rädsla och Avsky kontrollerar huvudkontoret i Jenny. De registrerar och samlar upp alla minnen, och de skickar impulser för hur hon agerar. Tillsammans är de hennes personlighet. Filmen handlar om vad som händer när familjen lämnar Minnesota och flyttar till San Fransisco. Hela Jennys värld förändras, och hon tycker inte det är till det bättre.

Ibland händer speciella saker som skapar kärnminnen. De är betydelsefulla och formar vår personlighet. Olika händelser får Jenny att må sämre och sämre, till slut rinner bägaren över och hennes kärnminnen råkar åka ut från huvudkontoret till långtidsminnet, tillsammans med Glädje och Vemod. Vi får följa känslornas kamp med att ta tillbaka kärnminnena till huvudkontoret och få Jenny att mår bra igen.

Filmen är 1 timma och 42 minuter lång. Ulla Skoog är fullkomligt lysande som Vemod, i klass med Doris i "Hitta Nemo". Det är en djup film, men samtidigt lättsam och underhållande. Den förklarar det här med känslor på ett väldigt bra sätt. När vi får kika in i mammans och pappans huvudkontor blir det rätt roligt även för oss vuxna.

Hela familjen gillade filmen, och den kommer vi nog att köpa när den släpps på DVD. Den får ett solklart Lördagsfilm i betyg.

3 oktober 2015

Sicario

I Mexico betyder Sicario hitman eller torped. FBI-agenten Kate Macer blir anlitad för att bekämpa droghandeln mellan USA och Mexico. Hon rekryteras av en konsult som är förtegen om hennes roll. Uppdraget blir inte alls som hon tänkt sig, när en korrupt och otäck värld, värre än hon någonsin kunde föreställa sig, uppenbaras.

"Kate Macer" spelas av Emily Blunt, som spelat actionroller i "Edge of tomorrow", "Looper" och "The Adjustmens Bureau" och fina tolkningar i "Gullivers resor ", "Djävulen bär Prada" och "Into the wods". Därför blev jag både förvånad och besviken när hennes karaktär inte blev nån hjälte här. Tvärt om så kändes den både platt och tam. Men det är nog litsom meningen, man riktigt känner hopplösheten och känslan att vara fångad i ett spel där man verken kan påverka eller vet reglerna. Konsulten som rekryterar henne "Matt Graver", spelas av Josh Brolin. Han är fullkomligt strålande som skitstövel. Arrogant och fullständigt vidrig. "Alejandro" spelas av Benicio Del Toro. Han är riktigt svår att få kläm på. En tystlåten ensamvarg, men exceptionella förmågor som yrkesmördare. Ena stunden känns han som en hjälte och den andra... not so much! Victor Garber spelar hennes chef "Dave Jennins" och Daniel Kaluuya gestaltar hennes FBI-partner "Reggie Wayne", båda helt ok.

Men det är mycket som känns konstigt och oklart i filmen. Varför får vi följa Silvio, och hans familjesituation? Ena sekunden vet man inget om fienden och i den andra vet man hur många vakter han har? Det är en otäck film som jag har svårt att förstå mej på. Det är action, men rått och stundvis äckligt. Det zoomas in och man vet inte riktigt varför. Det tar ett par dagar innan jag lyckas förstå meningen med filmen, men det är nog just den där hopplösheten samt att för att kunna bekämpa droghandel, gerilla och maffia måste man nog göra avkall på sin medmänsklighet.

Musiken i filmen är riktigt bra. Den spelas högt, mycket och skulle passa ypperligt i en skräckfilm med Aliens. Filmen är 2 timmar lång, och de går på ett nafs! Jag ger filmen betyget torsdagsfilm nu när det gått ett par dagar, men direkt efter skulle den nog bara fått betyget tisdagsfilm.

Filmmusik